~ Æg i Rugemaskinen

 Rugetemperatur  25-30 grader      (Termometer)

Luftfugtighed på 70-80 %              (Hygrometer)

 

 

 

 

 

â–º Anskaf eller lav en rugemaskine. Der findes rigtig mange rugemaskiner på markedet. Ved køb af en rugemaskiner skal du dog være opmærksom på at rugemaskinen er beregnet til reptiler. Man kan købe rugemaskiner som bruges til blandt andet hønseæg og andre fugleæg men langt de fleste af disse maskiner kan ikke kan komme ned under 33 grader i rugetemperatur og ikke holde den korrekte luftfugtighed som skægagame æg kræver, og derfor kan sådan en maskine ikke benyttes. Mange af disse rugemaskiner beregnet til fugle æg vender æggene i rugeperioden, hvilket man ikke gør med skægagame æg. Skægagame æg skal forblive med samme side opad som da de blev lagt i rugemaskinen.

 

â–º  Klargør en madkasse/boks med fugtig vermiculite, som ligner mest af alt gyldne havregryn. Vermiculite som er noget materiale, specielt udviklet til at holde godt på fugtigheden og varmen under udrugningen. Det er perfekt til skægagame æg. Du hælder vand i vermiculiten og så tager du en håndfuld af det og presser alt overskydende vand fra, sådan at du har en håndfuld fast masse, dette ligges i madkassen/boksen som skal ind i rugemaskinen.

 

 

â–º God ide er at gøre dette klar, imens din hun agame er høj gravid, så temp og luftfugtighed er klar til når æggene kommer. Så har du også et par test dage, til at få den rigtige temp og fugtighed i maskinen. Sæt kasserne ind i maskinen når din hun er høj gravid, så kassen er den rigtige temp når du skal putte æggene over i kassen.

 

 

â–º Æggene tages forsigtigt op af det fugtige sand, et æg af gangen, og ligges over i de klargjordte fugtige vermiculite kasser. Når du tager et æg må du ikke vende ægget fra den stilling det er lagt i ellers drukner du fosteret i ægget. Sæt eventuelt et lille kryds på ægget, så du ved hvad vej det skal vende.

 

â–º Er varmen i rugemaskinen over 32 grader er der stor sandsynlighed for, at der ingen unger bliver overhovedet, eller der klækker deforme unger. Da du kan koge æggene hvis temp er over de 32 grader. Er luftfugtigheden for høj kan du drukne fosteret, fordi så samles kondens på indersiden af ægget på den plads hvor fosteret skal ånde, og dermed druknes fosteret langsomt.
 

 

 

    

Gode æg i vermiculite                              Dårlige æg i vermiculite

 

 

â–º De æg man kan se til højre på ovenstående billede er dårlige ubefrugtede æg. Hvor imod de æg til venstre er befrugtede og i perfekt stand.

 

â–º Hvis du vil vide om dine æg er befrugtet, kan du gennemlyse dem med en lille lygte, og kigge efter blodåre/blod klat inde i ægget. Husk du må stadigvæk ikke vende og dreje ægget. Gennemlys æggene imens de ligger i kassen med fugtig vermiculite. Kig efter om de er befrugtet 3-5 dage efter de er lagt i rugemaskinen. Er der blodåre/blodklat i æggene er det befrugtet. Er der intet at se i æggene efter en uges tid, er disse æg ubefrugtet og vil aldrig blive til noget. De vil rådne og muggne, hvis de ikke fjernes fra rugemaskinen.

 

 

 

 

Befrugtet Æg                                       Ubefrugtet Æg

 __________________________________________________________

 

 

 

 

Her kan man se fostrene inde i æggene!

 

 

 

 

 

â–º Æggene skal ligge 50-80 dage i rugemaskinen. Når æggene er ved at være klar til at klække, kan der komme lidt snask og mørke pletter på æggene og nogle af dem kan forekomme våde og enda ligne de er ved at gå til. Det er før set æg som blev næsten brune lige før de klækkede. Men dette er helt normalt. På neden stående billed kan man se to æg som er på nippet til at klække.

 

 

 

   

Æg som snart klækker          - Æg som snart klækker           - Æg som er klækket

 

â–º Når ungen har fået hul på ægge skallen vil væsken i ægget flyde ud og ægget vil falde sammen, og ungen vil først stikke næsen ud af ægget og her efter hovedet, og så resten af kroppen.

 

 

 

 

â–º Det kan tage op mod 24 timer for et ungdyr at komme helt ud af ægget. Det kan også opleves, at det tager længere tid! Hovedet kommer først ud af ægget. Lad ungdyret komme helt ud af skallen af sig selv! Alle æggene vil sandsynligvis være klækket inden for samme uge.

 

 

Se flere billeder af æg og unger i vores store Galleri

 

 
 
Lav din egen Rugemaskine !
 
 
KLIK HER  -